EMDR Therapie

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van (soms eenmalig) ingrijpende ervaringen. Dit kan een eenmalige ervaring zijn zoals een verkeersongeval, een overval of verkrachting. Dit kunnen ook herhaalde ervaringen zijn zoals verwaarlozing of pesten.Een groot deel van de mensen die zoiets meemaken lukt het om deze ervaringen in die mate te ‘verwerken’ zodat ze verder kunnen met hun leven. Door bepaalde nieuwe gebeurtenissen kun je opnieuw last krijgen van deze herinneringen, of van de manier waarop deze eerdere ervaringen je zelfbeeld, beeld van anderen of visie op het leven hebben beïnvloed.

Bij een deel van de mensen stokt het verwerkingsproces na de ingrijpende gebeurtenis waardoor psychische klachten ontstaan zoals herinneringen die zich op blijven dringen (zoals herbelevingen, flashbacks en nachtmerries), een verhoogde alertheid, vermijdingsreacties en uitputting. EMDR helpt de natuurlijke verwerking weer op gang te komen waardoor klachten verminderen.

De meeste mensen die traumatische herinneringen hebben proberen deze te vermijden. Ze proberen er niet aan te denken en prikkels (triggers) die hen aan de herinnering doen denken, te vermijden. Bij EMDR worden afhankelijk van de klachten één of enkele herinneringen geselecteerd waarvan we veronderstellen dat ze invloed hebben op je klachten. Uit elke herinnering wordt een beeld geselecteerd dat nu nog als het meest nare moment wordt ervaren. Middels het protocol van EMDR wordt elk geselecteerd beeld gedesensitiseerd. Je wordt aangemoedigd om de vermijding te doorbreken en de herinnering toe te laten zodat jouw, al van nature aanwezige, verwerkingsmechanisme de herinnering alsnog kan verwerken.Zie voor meer informatie over de procedure en werkwijze de EMDR website.

ContactEMDR
iets voor jou?

Wil je graag meer informatie over EMDR of een intake plannen?
Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

Contact opnemen